2025’de yoksulluğu sürecek ülkeler açıklandı

Dünya Bankası’ndan Düşük Gelirli Ülkeler Raporu: Sadece 6 Ülke Orta Gelir Seviyesine Ulaşabilir

Dünya Bankası, 26 düşük gelirli ülkeyle ilgili son raporunu yayımladı. Rapora göre, bu ülkelerden sadece 6’sının 25 yıl içinde orta gelir seviyesine çıkabileceği belirtiliyor. Ekonomik büyümedeki yavaşlama, sık sık yaşanan krizler ve artan çatışmaların ilerlemeyi engellediği vurgulanıyor.

Söz konusu ülkelerde günlük gelirin 2,15 dolardan az olduğu ifade ediliyor. Raporda, 2010’larda Suriye’nin de düşük gelirli ülkeler kategorisine katıldığı hatırlatılıyor. Bu ülkelerde, günde 2,15 dolardan az gelire sahip olanların %40’ından fazlasının yaşadığı belirtiliyor. Global anlamda aşırı yoksulluğa son verme çabalarının odak noktasının bu ülkeler olduğu vurgulanıyor.

Ancak, bu ülkelerdeki ilerlemenin çatışmalar, ekonomik krizler ve düşük büyüme nedeniyle durduğu dikkat çekiliyor. Son 25 yılda ilerlemenin genellikle bu ülkeleri es geçtiği belirtilen raporda, Dünya Bankası’nın 21. yüzyılın başında 63 ülkeyi “düşük gelirli” olarak sınıflandırdığına dikkat çekiliyor.

Ayrıca, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş gibi 39 ülkenin “orta gelirli” statüye yükseldiği, Suriye ve Güney Sudan’ın ise 2010’larda düşük gelirli ülkeler arasına katıldığı bilgisi paylaşılıyor. Bu ülkelerdeki kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın son 15 yılda yıllık %0,1’den az büyüdüğü ifade ediliyor.

Türkiye, Kredi Notunu İki Kez Artıran Tek Ülke

Türkiye’nin kredi notu bu yıl üç büyük kuruluş tarafından iki kez yükseltildi. Uygulanan ekonomi politikalarıyla not artışlarının devam edeceği öngörülüyor. Üç önemli kredi derecelendirme kuruluşunun da not yükselttiği belirtiliyor.

Türkiye, bu yıl kredi notunu iki kez artıran tek ülke oldu. Derecelendirme kuruluşlarının yöneticileri, önümüzdeki yıl için ekonomik beklentilerini açıkladılar. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Arispe Morales, Türkiye’nin enflasyon baskısını azaltmanın en büyük zorluk olacağını belirtirken, bazı tedbirlerin devam edeceğini öngördü.

Morales, politika faizinin gelecek yıl sonunda %29’a düşeceği tahmininde bulundu. Fitch yetkilisi, gelecek yıl not artışının daha yavaş olabileceği uyarısında bulundu. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill ise enflasyon sorununa dikkat çekerek, 2025’te enflasyonun azaltılmasının temel zorluk olacağını ifade etti. Politika faizinin enflasyon seviyesinin üzerinde olacağını tahmin eden Gill, not konusundaki risklerin denge içinde olduğunu ve Avrupa’daki düşük büyümenin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyebileceğine değindi.

NTV, BloombergHT.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir