Türkiye’de Bal Üretimi Rekor Seviyelerde
Türkiye’de her yıl ortalama 25 ila 35 bin ton çam balı üretimi gerçekleştirilirken, 2024 yılında bu miktarın zirveye ulaştığı belirtildi. Çiçek balı üretiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken uzmanlar, ülkenin bu alanda lider konumda olduğunu ancak fiyat uyuşmazlıklarının pazarı olumsuz etkilediğini vurguladı.
Geçtiğimiz yıl kilogram başına 261 liraya mal olan bal üretiminin önemine değinen uzmanlar, arıcıların yılda 20 bin kilometre yol kat ettiğine ve bu nedenle mazot desteğinin kritik bir gereklilik olduğuna dikkat çekti.
“Türkiye’nin Yıllık Bal Üretim Potansiyeli 105-115 Bin Ton”
Arıcılığın tarım ve meyvecilik için hayati öneme sahip olduğuna vurgu yapan uzmanlar, Türkiye’nin yıllık 105 ila 115 bin ton bal üretim potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Devlet desteklerinin arttığına dikkat çeken uzmanlar, sahte ürünlerle mücadelede laboratuvar çalışmalarının önemine işaret etti.
“Kovan Sayılarında Yüzde 15-20 Artış”
Son yıllarda kovan sayılarında büyük artışın yaşandığını aktaran uzmanlar, Türkiye’de 9 milyon 300 bin kovanın bulunduğunu ve dünya genelinde kilometre kare başına en fazla kovan düşen ülke olduğunu dile getirdi. Bal üretim alanlarının geliştirilmesi ve korunmasının önemine değinen uzmanlar, Türkiye’nin dünyanın en kaliteli ballarını üreten ülke olduğunu vurguladı.
More Stories
Palmiye Sitesi davasında ‘kocama hali’ gerekçesiyle tahliye edilen müteahhit Hacı Mehmet Ersoy’a yakalama kararı
Çömez: Gençler umutlarını kaybetti, yurt dışına yöneliyor
Sakarya’da 2025’te suya zam yok!