Alman Aiotec, Avustralya’daki Fabrikayı Türkiye’ye Taşıdı
Mühendislik ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren Alman Aiotec şirketi, 2015 yılında ABD’li bir şirketin kapısına kilit vurduğu Avustralya’daki polipropilen üretim tesisi için harekete geçti. Alman şirket, tesisi Türkiye’ye taşımak istediğini belirterek, yerel bir Türk şirketi ile Van’da yeni bir fabrika kurma kararı aldı ve 9.5 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Parça Parça İran’a Götürülen Tesis
Aiotec, fabrikanın söküm işlerini ABD’li bir firma aracılığıyla gerçekleştirerek, makineleri parçalara ayırdı. Bu parçalar, Türkiye’ye yola çıkartılarak aslında İran’a taşındı. Her seferinde Türkiye’ye gideceği belirtilen gemiler, sonunda İran’a yanaştı.
Şirket, Van’da deniz olmamasından dolayı gemilerin İran’a yanaştığını ve makinelerin TIR’lar aracılığıyla Türkiye’ye getirildiğini iddia etti. Bu süreç, şaibeye yer vermemek için tam 4 yıl boyunca devam etti.
İhbar Sonucu Ortaya Çıkan İran Ticareti
Bir ihbar sonucunda, polipropilen tesisinin İran’daki Petro-Iranian Downstream Industries Development firmasına satıldığı ortaya çıktı. Yapılan inceleme, Alman Aiotec şirketinin de 2011 yılında Berlin’de doktorasını tamamlayan İranlı Mehdi Hassan Nejad tarafından kurulduğunu gösterdi.
Alman ekonomi dergisi WirtschaftsWoche, 2016 yılında yayımladığı bir haberde, Mehdi Hassan Nejad’ı ABD’nin ambargolarına rağmen İran ile ticaret yapma riski göze alan az sayıdaki Alman iş insanından biri olarak tanımlamıştı.
Ofac Cezası
ABD’nin yaptırımlarını uygulayan Hazine Bakanlığı Finansal Varlıkları Kontrol Ofisi (Ofac) tarafından açılan davada, Aiotec’e 14.5 milyon dolarlık bir ceza verildi.
Polipropilen, bir tür termoplastik malzeme olup ambalaj, tekstil, kırtasiye, plastik parçalar, yeniden kullanılabilir kaplar, laboratuvar ekipmanları, hoparlörler, otomotiv parçaları ve polimer banknotlar gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.