3 Şubat 2025

Diyarbakır’dan Güncel Teknoloji Haberleri

Diyarbakır’dan en sıcak ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberlerine anında ulaşın!

Tahmin edilmesi kolay popüler 7 şifre (pin kodu): Listede sizinki de olabilir…

Modern teknolojilerin ve cihazların hızla geliştiği günümüzde, hemen hemen herkes akıllı telefon ve banka kartı kullanıyor. Bu cihazların çoğunda, kullanıcıların verilere erişmeden önce girmeleri gereken PIN kodu gibi güvenlik önlemleri bulunsa da çoğu şifre birçok tüketiciyi kolay hedef haline getirip güvenlik açığı yaratabiliyor. İşte tahmini kolay 7 şifre...

PIN, telefon ve banka uygulamalarına erişim sağlamak için gereken sayı kombinasyonudur. Siber güvenlik uzmanları, en yaygın PIN kodunun “1234” olduğunu belirtirken birçok kombinasyonun da tıpkı “1234” kombinasyonu gibi tahmin edilmesinin kolay olduğunu vurguluyor. 

Siber güvenlik uzmanları, bazı PIN kodlarının güvenlik açısından tehlikeli olduğunu belirtti. 1111, 0000, 1212, 1004, 2000, 6969 ve 7777 gibi sayı kombinasyonları, uğursuz PIN kodları arasında yer alıyor. Uzmanlar, bu kombinasyonlardan herhangi biriyle korunmuş cihazların veya kartların, veri sızıntısı yaşama riski taşıdığını ve güvenlik açısından zayıf olduğunu vurguluyor.

Eğer bu kombinasyonlardan birini kullandığınızı fark ederseniz, öncelikle SIM kartınızın PIN kodunu kaldırmayı ve yerine yeni bir kod belirlemeyi düşünmeden önce, seçtiğiniz yeni PIN kodunun daha güvenli olduğundan emin olmanız önemlidir.

Siber güvenlik uzmanları, daha az kullanılan bazı sayı kombinasyonlarını sıraladı. Bu kombinasyonlar, telefonlar veya kartlar için karmaşık PIN kodları olarak kabul edilemez, ancak en azından “kırmızı” listedeki yaygın seçeneklerden daha nadirdir. Nadir kullanılan kombinasyonlar arasında 8557, 8438, 9539, 7063, 6827, 0859, 6793, 0738, 6835 ve 8093 gibi kodlar yer alıyor.

Telefonunuz için PIN kodunu seçerken tamamen size bağlıdır, ancak çok yaygın kombinasyonlardan ve özellikle doğum tarihinizden kaçınmanız gerektiği uyarısı yapılıyor. Ne yazık ki, çoğu insan bu tür riskleri ve tehditleri, onlarla karşılaşana kadar ciddiye almıyor; insan faktörü genellikle “rastgele” çalışıyor. 

Şifre seçerken dikkatli olunmaması, veri sızıntıları halinde yaşanabilecek büyük felaketlerin farkında olunmamasından kaynaklanıyor.